Поглед към NS Bikes - Nerd Lite 2 и Nerd HD

28.08.2019

Nerd е една от най-новите серии на NSBikes и е интересна за българските потребители в няколко аспекта.

На първо място можем да посочим универсалния характер на велосипедите в нея – те са с модерна геометрия и внимателно подбрани компоненти, така че да могат да се справят с всяка пътека и да не ограничават колоездача в избора на терен или линия. Универсална е и самата серия, защото тя всъщност включва доста различни като характер и възможности велосипеди, но в същото време близки в това, че са създадени да носят радост и удоволствие по пътеките.

Преди да ги разгледаме, нека споменем още няколко общи черти. Една от основните идеи при моделите Nerd е да бъдат достъпни за потребителите. Затова рамките са алуминиеви, а окачването е с по-простичка, но надеждна конструкция – едноставно, лесно за обслужване и експлоатация, с едно удължение между задния триъгълник и шока, което създава впечатление за по-сложна многоставна система, но всъщност не е. Въпреки конкурентните цени, никой съвременен детайл не е спестен при рамките на Nerd – проходни оси Boost отпред и отзад, външно и вътрешно окабеляване, средно движение на резба (BSA).  Прави впечатление и ниско разположената горна тръба, която дава възможност за свободно движение над рамката във всички посоки и я прави лесна за обкрачване при слизане и качване от/на велосипеда. Сериозен плюс е и почти правата седалкова тръба – всъщност тя има една извивка, но ниско долу, така че по никакъв начин не пречи да се ползва дълъг кол за седалка, включително и „твърд“ (т.е. нерегулируем). Към всичко това можем да добавим и характерния за NSBikes смел графичен дизайн, който обхваща не само рамката, но и някои от компонентите.

Nerd Lite 2 е ХС/АМ велосипед със 120 мм ход на задното окачване и 130 мм на вилката. Той е достатъчно лек и ефективен, за да изкачите всеки стръмен наклон или дълъг баир, но с добре балансираната си геометрия и големите 29-цолови колела няма да се спре пред нищо и надолу. Вярно е, че с 67° челен ъгъл това не е най-агресивната геометрия на пазара, но тези данни само потвърждават, че Nerd Lite 2 е създаден не толкова за „жулене“ в байкпарковете (където също няма да ви предаде), колкото за естествените и диви пътеки, за дългите карания по непознати места, за онези приключения, в които по цял ден катериш и спускаш каквото ти се изпречи пред гумите. Въпреки че ходът на окачването не е много голям, рамката е солидна и здрава, главната става на окачването е с три големи капсуловани лагера и някои от „по-лудите“ карачи на компанията са го пробвали и на доста големи скокове, така че издръжливостта му към агресивно каране е извън съмнение. Байкът е оборудван с вилка Manitou Machete, 12-скоростна система SRAM NX Eagle, периферни компоненти и колела NS Bikes и регулируем кол за седалка X-Fusion. Има и модел Lite 1, който е с по-висок клас окомплектовка, респективно е по-лек, но и по-скъп.

Още по-интересен е моделът Nerd HD. Първото, което прави впечатление при него,  е различният размер на колелата – 29“ отпред и 27.5“ отзад. Този подход започва да се превръща в тенденция и съвсем не е лишен от смисъл - може много да се говори за ползите от него, но накратко те са свързани с това, че по-голямото предно колело преодолява по-лесно препятствията и носи стабилност, докато по-малкото задно подобрява поведението в завой и общата игривост и повратливост на байка, а също така позволява по-голям ход на задното окачване – при HD той е цели 180 мм, в комбинация с вилка X-Fusion Trace 29 RCотпред със 160 мм ход. Дотук става ясно, че Nerd HD е велосипед, който ще се чувства идеално в байкпарковете, в ендуро състезанията, както и на всеки труден, стръмен и техничен терен. В тази насока е проектирана и геометрията му - 64° челен ъгъл, дълга колесна база, ниско средно движение. Въпреки солидния си външен вид и несъмнени способности в спускането, Nerd HD е с тегло под 15 кг и може да преодолява и сериозни изкачвания, ако обичате да карате по отдалечени и непознати пътеки, далеч от лифтовете и другите видове транспорт.

Първите бройки ще дебютират в България следващата седмица и ще можете да ги закупите на цени 4390 лв. за  NERD LITE 2 и 4290 лв. за NERD HD.

Назад към всички новини