Mavic

Mavic

Историята на компанията полагатнапредничавите братя Léon иLaurentVielleв далечната 1889 година, като по онова време компанията се занимавала само с никелиране на стоманени изделия.Малко след създаването и, е взето смело за времето си решение, да се започне производството на вело компоненти.

Иновациите на компанията, стартират през 1933 година с изработването и пускането на пазара, на първата по рода си кола с педали за деца. Година по-късно, на пазара са пуснати спици с революционна технология обиращи вибрациите и стреса, чрез поставянето на „капси“ в долната и горната част на спицата, изработени от Дуралумин, което намалява значително теглото на спиците и риска от деформация или счупване.Те са били почти два пъти по-леки от стоманените и тежали само 720гр. за комплект. Спиците са тествани, в пълна секретност,  на Тур Дьо Франс от AntoninMagne, който печели състезанието.

Същата година, от компанията пускат и първите по рода си цели калници, които обхващат цялото горно протежение на гумата и не позволяват никакво пръскане на вода и кал в дъждовно време.

Френският производител Mavic с годините се е превърнал в синоним на доверие, иновативност и креативност на велосипедната сцена.От компанията намират своето място в залата на славата, на шосейното колоездене, с изработването на редица емблематични и висококачествени продукти, някои от които са главините серия 500 от 1975г., както и първите по рода си двустенни шини, които вписват със златни букви името на компанията в залата на славата, стъпването на МТВ пазара през 1983г. и ред други иновативни постижения до наши дни.