Wilier

Wilier

Wilier е създадена през 1906 г. благодарение на брилянтната идея на търговец от Басано, Пиетро Дал Молин, с цел сглобяване на велосипеди. През есента на 1945 г. Wilier е преименувана на Wilier Triestina, отличаваща се с червените си модели велосипеди, които по-късно стават автентична търговска марка. Благодарение на престижа, който компанията е спечелила, през 1947 г. Wilier започва да работи с Фиоренцо Мани, млад колоездач. Той печели Tour of Flanders и Giro d'Italia през 1948. За съжаление, в началото на 50-те години, по времето на "икономическото чудо", хората започнали да се отказват от велосипедите и откриват скутерите и мотоциклетите. Така през 1952 г. Wilier Triestina e трябвало да затвори и да прекрати своята активност.

В днешно време, славната история на тази фирма живее отново благодарение на братята Гасталдело от Росано Венето, които купуват марката през 1969 г., горди да върнат една от най-добрите известни италиански компании за колела.

През последните десет години, и особено от 2008 г. насам, успехът на компанията се дължи на колоезденето и на новите модели на Wilier Triestina. Компанията продължава да се увеличава и да засилва присъствието си на международните пазари, с двуцифрен ръст по отношение на приходите и произведените велосипеди.