Endura

Endura

Компанията Endura е създадена през 1993г. в Единбург Шотландия. Неин създател е Джим Макфарлей- запален велосипедист. Идеята за компанията се ражда при престоя му в Сидни Австралия, там Джим е част от отбор по триатлон. След инцидент с открадване на цялата му колоездачна екипировка се оказва, че намирането на качествена екипировка не е лесна задача. Четиринадесет месеца по-късно, компанията Endrura e вече факт.

В началото Endura използват шивашки фабрики в Шотландия, но бързо разбират, че липсата на специализирано оборудване не позволява качествено производство на екипировката. Така година по-късно, те създават специализира шивашка фабрика и започват сами да шият всяка една от дрехите си.

Първият си голям удар, те правят с пускането на серията си  MT 500. Endura пуска на пазара тази серия точно в момента, когато планинското колоездене става все по-полулярно и успехът не закъснява. За съвсем кратко време, марката се превръща в първи избор в Обединеното кралство.

Днес Endura e един от най-големите производители на велосипедни дрехи в света. Те имат дистрибутори в Европа, Скандинавия, Русия, Южна Африка, Близкия Изток и Америка.

През годинитеEnduraпечели много награди за качество и технологично развитие, включително и наградата за дизайн на облекло на Eurobike (най-голямото велосипедно изложение в света).

В момента за производството на Endura, работят както външни компании, така и собствена фабрика разположена на 4300кв. м., базирана в Ливингстън Шотландия. Фабриката е обoрудвана с ултра модерни машини за дигитален сублимационен печат, машини за лазерно рязане и лепене. През годините компанията остава вярна на философията си, да прозивежда дрехи с изключителна издръжливост и практичност, използвайки най-качествените материали. Компанията работи в тясно сътрудничество с най-големите байкъри по света и по този начин лесно развива и усъвършенствапродуктите си.

Endura имат дълга история в подкрепата на велосипедисти от всички велосипедни стилове. Днес те са основен спонсор на MoviStar Team, както и на известният колоездач в трейл дисциплината, Дани Макаскил.