С колело на училище

13.09.2017

Първият учебен ден наближава и започват отново тревогите за Вашето дете. Ако и вие сте от родителите, които имат амбиции, мечти и представи за това как ще се развива детето им, но се тревожите от факта, че наследникът ви се концентрира трудно или се оплаква от главоболие. Ние от DragZone имаме решение за Вас – с колело на училище.

Ето защо карането на велосипед до училище може да Ви помогне в горепосочените тревоги:

1. Здраве и активен начин на живот

Както знаем, движението е един от основните фактори, който влияе на концентрацията на децата. Според Американското министерство на здравеопазването децата трябва да имат физическа активност повече от 60 минути всеки ден. Ако детето Ви кара колело до училище и това му отнема половин час в едната посока, то тогава детето Ви ще е изпълнило това „изискване”, без дори да се опитва и това ще му се отрази добре. Изследванията показват също, че децата, които карат колело до училище, пристигат нащрек и са готови за учене. Рутинното упражнение помага на децата да имат един по-активен начин на живот.

2. Изгражда навици

Колоезденето до училище дава на децата почивка от възрастните. Упълномощава ги, като демонстрира, че могат да оцелеят без непосредственото присъствие на възрастен. Карайки велосипед до училище, децата се чувстват самостоятелни.

Уроците и нагласите, които децата научават, когато карат велосипед им помагат и по-късно в живота. Научават се не само на самостоятелност, но и как да се ориентират по-добре. Също така,  колоезденето ги учи и на дисциплина.

3. Откъсване от виртуалния свят

В това забързано ежедневие и с новата техника – компютри, лаптопи, телефони или таблети  колоезденето до училище може да бъде добър заместител на виртуалния свят. В днешно време голяма част от деня на децата е зает с мобилни устройства. Дори и навън в парка повечето деца са на телефоните или таблетите. Карането на колело до училище поне за малко може да ги откъсне от интернет пространството и игрите. А може и да им хареса да карат колело и не само до училище.

Освен тези ползи, родителите трябва да имат предвид и някои основни стъпки и правила, преди да позволят на детето си да кара велосипед до училище:

  • Говорете с други родители или директора, за да разберете дали няма и други деца, които ходят на училище с велосипеди. Така може да сте по-спокойни, че Вашето дете ще си има другар и в това начинание.
  • Изберете най-безопасния маршрут до училище, дори и да е малко по-дълъг. Преминете го с детето си, за да се запознае то с особеностите на маршрута. В много градове в България вече има изградени велоалеи и детето Ви спокойно може да се придвижва по тях. Ако все пак няма велоалея по път към училището му, потърсете странични улици.
  • Уверете се, че кара с ниска скорост, използва светлини и звънец при необходимост.
  • Уверете се, че Вашето дете знае правилата на пътя, как да заключи велосипеда си и как да кара безопасно.
  • Пригответе наколенки и каска за детето си и се уверете, че излиза с тях всяка сутрин. В DragZone може да намерите подходящите аксесоари за велосипеда на Вашето дете.
  • Проверете колелото дали е в изправност.
  • Уверете се, че Вашето дете се облича по подходящ начин в ярки, забележими цветове, за да го предпазите в движението.
  • Ако детето Ви има мобилен телефон, уверете се, че го носи в случай, че се изгуби.

Ако все пак се притеснявате да изпратите детето си на училище с велосипед помислете за заболяванията при децата, проблеми със ставите и костите или детския диабет. Движението помага да предодватите тези проблеми. Ако детето ви посещава училище близо до дома Ви или в квартала, карането на велосипед може да е добър избор. Още не сте се убедили? Прочетете и за други ползи от карането на велосипед.

Назад към всички новини