Признание за българската вело индустрия от Международния колоездачен съюз (UCI)

16.11.2017

Драгомир Кузов, управител и собственик на една от най-разпознаваемите марки за велосипеди в България, DRAG, бе избран за член на техническата комисия (Equipment Commission) към Международния колоездачен съюз (UCI)

Новината бе изпратена от президента на UCI г-н Давид Лапартиен (David Lappartient) на 9 ноември 2017г. Това е събитие за страната ни, тъй като за първи път в 117 годишната история на организацията има българин в нейните редици.

Международният колоездачен съюз (UCI) базиран в Игъл, Швейцария, издава лицензи на участниците в състезания и налага дисциплинарни правила, като например в областта на допинга. UCI също така управлява класирането на състезания и системата за класиране на точки в различни велосипедни дисциплини, включително шосе, писта, планинско колоездене и BMX, както за мъже, така и за жени, любители и професионалисти. Той също така ръководи световните първенства и купи.

Драгомир Кузов е бивш шосеен състезател, майстор на спорта, създател на велосипедната марка „DRAG” през 1998 година в град София. Tой подпомага много български и чуждестранни таланти в техния път към професионалното колоездене. Като част от техническата комисията (Equipment Commission) г-н Кузов ще има глас и ще отговаря за велосипедите и екипировката, която ще се използва във всички състезания  организирани по правилника на UCI, в това число Световни първенства и Олимпийски игри.

Г-н Кузов коментира: „Това е огромно признание за България и  за мен е голяма чест да бъда в екипа на UCI.  Отговорността е голяма и през следващите четири години ще се постарая да оправдая доверието, което ми е гласувано. UCI вече има ефективна политика относно техническите изисквания към велосипедите и екипировката, които се използват в състезания, но има и какво да се подобри. Ще вложа всичките си знания и усилия да подпомагам развитието на световния колоездачния спорт, и борбата с технологичните измами. Винаги  се стремим да развиваме продукти на световно ниво, и смятам че това е заслужено признание за многото години труд на екипа на DRAG!”

 

Назад към всички новини