Планински велосипед през зимата? Защо не?

05.12.2018

Първият сняг напомни, че зимата настъпва с пълна сила. За много велосипедисти това означава край на карането, за други – поредното предизвикателство и възможност да подобрят издръжливостта и уменията си на байка преди началото на пролетния сезон. Ето няколко важни съвета как да поддържаме велосипеда си в условия на сняг, киша, кал и влага и максимално да се насладим на зимното каране.

Пазете велосипеда си чист!

Карането в зимни и заснежени условия може да бъде изключително забавно. А най-добрият съвет за поддръжка на велосипеда по това време на годината е почистване след всяко каране! Неизбежното натрупване на мръстотия върху деликатните компоненти на велосипеда ще ги износи по-бързо. Повярвайте, почистването ще ви спести много главоболия и няма да ви отнеме повече от 10 минути. 

Weldtite произвежда най-пълната и иновативна гама от продукти за поддръжка на велосипеда, като сериите им включват цялостни решения за бързо почистване. Комплектът четки на Weldtite включва четка за почистване на рамката и гумите на велосипеда, четка, подходяща за почистване на веригата и скоростите и изтънена четка подходяща за почистване на по-трудно достъпни места като спирачките и спиците. Комбинирайте ги с професионален почистващ препарат  за максимално добри резултати.

Предпазете скоростната система!

Солта и химикалите, с които се третират пътищата през зимата, са силно корозивни. Отделете особено внимание на драйвтрейна на велосипеда си, защото в противен случай неизбежният ремонт и подмяна ще ви струват скъпо. Задължително почиствайте веригата преди да я смажете. Mашинката за почистване на верига, в комплект с висококачествен обезмаслител Weldtite Dirtwash ще направи задачата ви лесна като детска игра.

Ръждата по веригата е един от най-големите кошмари на велосипедиста. Появата на ръжда не само компрометира представянето на веригата, но силно намалява живота ѝ и увеличава шанса от късане. От KMC предлагат интелигентно решение на този проблем със своите вериги от серията Rustbuster с покритие от цинк и хром, гарантиращо им стотици пъти по-голяма защита срещу ръждата.


След цялостното почистване на драйвтрейна и обезмасляването на веригата е важно тя отново да бъде смазана с подходяща за сезона смазка. Синтетично масло Weldtite TF2 Extreme е извънредно влагоустойчив лубрикант, който остава по веригата при влажни атмосферни условия дори при най-дългите карания.

Нека бъде светлина!

Независимо дали карате своя маунтин байк до работа или по предназначение в планината, фаровете и стоповете са изключително важни през зимния сезон, когато количеството естествена светлина е ограничено, а дните стават по-къси. Нашият съвет е да се оборудвате с възможно най-добрите светлини, които може да си позволите. Преден фар Blackburn DAYBLAZER с внушителните за размера му 1100 лумена, монтиран на кормилото, е страхотна идея дори за каране по планинските пътеки, но ако искате наистина да превърнете нощтта в ден, препоръчваме и достатъчно добра светлина на каската, като например Sigma Sport Buster 700 HL. Заден стоп като Blackburn DAYBLAZER 65 пък е задължителен, за да бъдете забелязвани дори в светлата част на деня.

Сцепление, сцепление, сцепление!

В условия на зимно каране още повече изпъква необходимостта от добри гуми! Без значение дали карате върху сняг и кал в планината или се прибирате към вкъщи по потенциално мокър и хлъзгав асфалт, за да постигнете максимално сцепление през зимата, добре е гумите ви да са от меки каучукови смеси и задължително със запазен грайфер.

Друг фактор, който трябва да вземете предвид при зимно каране, е налягането в гумите. Колкото по-високо налягане, толкова по-малко сцепление и обратното – колкото по-малко налягане, толкова по-добро сцепление. Зависи от вас да откриете златната среда – добро сцепление и минимален риск от спукване.

Калници за разкош!

Предните калници са страхотна идея, когато става въпрос за планинско колоездене. Не ни разбирайте погрешно – повечето калници няма да ви опазят чисти, но ще защитят стеншъните на вилката ви, запазвайки добрата ѝ работа, и ще предотвратят хвърляне на кал в лицето ви, което ще ви позволи да бъдете по-бързи на пътеката.

Zefal предоставят много решения за вашия планински велосипед, включително универсални калници, които могат да се монтират отпред или отзад и притежават уникални системи за монтаж и модерен дизайн.

Назад към всички новини