От какви базови инструменти се нуждаем?

01.04.2019

Всеки знае - при сериозен проблем с велосипеда в сервизите на Drag Zone те очакват нашите професионални механици, които са винаги готови да обърнат специално внимание на твоя велосипед, да възстановят доброто му техническо състояние и безпроблемната работа на компонентите.

Но...  като част от прогреса на всеки запален колоездач неизбежно идва и моментът, в който започваме сами да работим по велосипеда си. Естествено, не искаш да бъдеш принуден да посещаваш сервиза всеки път, когато колелото ти започне да скърца или има нужда от лека поправка. 

Комплект базови инструменти за поддръжка и ремонт на твоя велосипед могат да ти спестят време и да ти дадат онова чувство на удовлетворение от работата върху любимия байк. За щастие в Drag Zone ще откриеш всичко за твоята домашна вело работилница.

1. Bike Stand/ Реглажна стойка

Добре де, стендът не е точно „базов“ инструмент, но прави работата по твоя велосипед много по-лесна и приятна. Дори да не искаш да инвестираш в по-професионален Монтажен стенд Park Tool, имаш като възможност и супер бюджетна реглажна стойка, която ще ти бъде в невероятна услуга при... точно така - реглаж на скоростите или почистване на велосипеда.

2. Комплект за почистване

Говорейки за почистването – основна част от поддръжката на велосипеда е редовното му почистване, което ще осигури и безпроблемна работа на компонентите в дългосрочен план.

Drag Zone е представител на марката Weldtite, произвеждаща най-пълната и иновативна гама от продукти за поддръжка на велосипеда, като сериите им включват цялостни решения за бързо почистване. Комплектът четки на Weldtite включва четка за почистване на рамката и гумите на велосипеда, четка, подходяща за почистване на веригата и скоростите и изтънена четка подходяща за почистване на по-трудно достъпни места като спирачките и спиците. Комбинирайте ги с професионален почистващ препарат за максимално добри резултати.

Идеалният комплект за почистване на велосипеда се допълва от Mашинката за почистване на верига, с висококачествен обезмаслител  Weldtite Dirtwash.

3. Масло за верига

Маслата за верига са специално разработени, за да осигурят безпроблемната работа на твоята верига. Има два вида смазки - мокри и сухи, които се използват според съответните атмосферни условия. Комплектът лубриканти Weldtite съдържа 4 от най-популярните смазки за верига на Weldtite, осигуряващи целогодишна защита и добро смазване за безпроблемна работа на механизъма на движение на велосипеда.

4. Машинка за верига

При работа по драйвтрейна на велосипеда, включително подмяна на износена верига се налага използването на машинка за верига. В Drag Zone ще откриеш разнообразие от машинки на топ световните марки инструменти Park Tool и Ice Toolz.

5. Репарационен комплект

Смяната на спукана гума е ремонт, който повечето от нас са свикнали да извършват от деца. А всичко, което ти е нужно, за да залепиш спукана гума пък е репарационен комплект с щанги.

6. Помпа

Крачната помпа е задължителна за хората, които обичат да работят по велосипедите си. Тя е проектирана да напомпа гумите ти бързо и до желаното от теб налягане. Снабдена е с манометър, отчитащ налягането и глава, съвместима със всички видове вентили.

COX Daily е добър избор на крачна помпа със здрав стоманен цилиндър и прецизен манометър.

7. Шестограмни ключове

Бързо ще забележиш, че шестограмите са инструментът, който ще ползваш най-често, когато работиш по велосипеда си. Drag Zone разполага с различни сетове шестограми, които ще удовлетворят всяка твоя нужда.

Особено удобни при работа по велосипед са тройните шестограми на Park Tool -  здрави и комфортни, те прилягат удобно в дланта на ръката и осигуряват страхотно действие на шестограма.

8. Клещи

На помощ при рязането на жила и брони, както и много други основни ремонти по велосипеда идват добрите стари клещи.

9. Ключ за спици

Не е нужно да си професионален механик, за да затегнеш разхлабена спица, нали? С малко повече търпение и знания би могъл дори да направиш реглаж на капла с ключовете за спици от Park Tool и Ice Toolz.

10. Ключ за педали

Ако имаш повече от един велосипед вкъщи, или обичаш да сменяш педалите според типа каране, ключът за педали е следващият инструмент, от който се нуждаеш, тъй като не всички педали могат да бъдат монтирани/ демонтирани с шестограм.

11. Multitool

Мултифункционалните инструменти съдържат голям набор от различни инструменти. За запаления велосипедист няма такова нещо като „излишен мултитул”. Точно така - той държи един в раницата за колоездене, един в колата, и разбира се - един в гаража или домашната работилница.

Нашият личен фаворит – мултифункционалният инструмент на Crank Brothers F15, който съдържа 15 фундаментални инструмента, в това число отварачка за бира ;)

12. Бира

Стигнахме и до бирата! Ако си страстен велосипедист, вероятно си почитател и на хубавата бира. Много колоездачи копнеят за насладата от студената освежаваща бира след дълго и удовлетворяващо каране.

Е, бирата със сигурност не е „базов инструмент“ при поддръжка и ремонт на велосипеда, но ако си като нас, знаеш защо я включваме в този списък. Наздраве!

Назад към всички новини