Какво е да караш фикси?

31.08.2017

Най-хубавата част от карането на фикси е преживяването. Онези карания на мокър асфалт, когато блокираме педалите и колелото започне да „дрифти“ … все едно слушаме „Stereo“ музика … незаменимо. Фиксито ни дава тази специална връзка между карачът и колелото, сякаш са едно цяло. Карайки го, свикваме да променяме посоката на движение, вместо скоростта. Директният „фиидбек“ от усещането на педалите ни дава изключителна прецизност и контрол върху колелото. Несъмнено този вид колела са най-бързото средство за придвижване през града поради простата причина, че те са без спирачки. Основно предимство на фиксито е, че е много опростено, което го прави лесно за поддръжка. А това означава, че много по-рядко ще посещавате „любимия“ си механик. Леко е и също така е по-удобно, когато ни се налага да слизаме или качваме по стълби.

Сериозно предимство пред останалите модели е липсата на части за крадене. Нищо неподозиращият крадец най-вероятно няма да стигне и до края на пресечката, преди да е паднал.

Да караш фикси като Drag Stereo e много забавно. На моменти може би леко „досадно“ поради големия интерес и безкрайните въпроси на минувачите.

Историята на фикси модела на DRAG – Stereo датира от 2014 година. Тогава DRAG пускат първите си велосипеди с фиксирана главина или така наречените фиксита. Това са моделите Stereo и One. Разликата им с останалите велосипеди е , че те нямат скорости и спирачки и са с фиксирана предавка. Това означава, че когато велосипедът е в движение, педалите се въртят постоянно , а за да спре велосипедът, трябва да спрат да се въртят педалите. Фиксито е наследникът на велосипедите, които се предназначени за каране по колодрум – пистовите. Първоначално набират популярност в САЩ преди години сред доставчиците на куриерски пратки.

Моделът Stereo е с HiTen Steel  (стоманена) рамка и се предлага в два размера съответно 520мм и 550мм. Общото тегло на велосипеда е около 11кг, а това го прави по-лек от маунтийнбайка и класическите градски велосипеди. Компоненти по велосипеда са на марката COX и са специално подбрани, за да пасват на дизайна на велосипеда. Задната капла е Flip Flop, което означава, че има венчета и от двета страни – едното е фиксирано, а другото е със свободен ход, при което могат да се монтират и спирачки. Гумите му са прeдвидени специално за нашата инфраструктура и возят по-меко заради по-големия си балон, и имат рефлекторни ленти за безопасност при нощно каране.

Красавецът One може да бъде намерен вече в нови цветове – електриково оранжево, електриково зелено, сиво с оранжево и синьо с бяло, модели 2018. Това е съвременно изпълнение на фикси велосипед с лека алуминиева рамка и Flip-Flop главина, която позволява да избирате между фиксирана предавка или свободен венец. 

А да, и „тренди“ дизайнът със сигурност ще Ви отличи от тълпата в големия град.

Назад към всички новини