Как да изберем помпа за велосипед

10.05.2019

Помпата за велосипед заема важна част от оборудването на всеки колоездач. Без значение дали карате за удоволствие, за спорт или за състезание, е важно да разполагате с надеждна вело-помпа. 

За ваше улеснение Ви представяме четирите основни типавело-помпи с конкретни примери от гамата продукти на COX Components, разработени специално за състезатели на водещата марка велосипеди – DRAG.

Крачна помпа

Крачната помпа, позната още като floor pump или track pump, е най-разпространената и добре позната помпа. Състои се от дълъг, гъвкав маркуч, манометър и голям отсек за мощен поток на въздуха. Крачната помпа е основен компонент от оборудването на всеки велосипедист. Предлагаме Ви две висококачествени и надеждни решения за такъв тип помпа, с които няма как да сбъркате:

COX Ground STG – с ECV система (Clevervalve) с накрайник, който е съвместим с всички видове вентилии, високо максимално налягане от 12.5 bar/180psi. (което е нужно за състезателните дисциплини на шосе и писта)

COX Daily STG– среверсивна глава, съвместима с Presta и Schrader вентили и максимално налягане от 11bar/160 psi.

Мини помпа

Мини помпите и телескопичните помпи са чудесно решение за моментална реакция в случаите, в които нямате достъп до крачна помпа, а спешно се нуждаете от такава. Техният малък размер и лекота ги правят лесно преносими и удобни и могат да се поберат дори в джоба Ви.

Като затруднение при този тип помпи може да се изтъкне продължителността на помпане докато се достигне желаният резултат. Въпреки това, те могат да бъдат най-добрият Ви приятел в момент на авария, поради което си струва да се обмислят като опция. Някои мини помпи се продават с допълнителен маркуч за по-лесно и безпроблемно закрепяне за вентила.

COX Component предлагат разнообразие от надеждни решения за случаите, в които сте „в движение“. Сред тях можем да Ви препоръчаме:

Телескопична помпа Extract CNC – с реверсивен накрайник за автомобилни и френски вентили и максимално налягане от 7 bar/100 psi.
Мини помпа Extract Eco Gauge – подходяща за универсална употреба; с прибиращ се маркуч и максимално налягане от 5.5 bar/80 psi.
Мини помпа Slick 2 Eco – много компактна помпа с размер 18 см., която лесно можете да поберете в джоба си. Разполага с реверсивен накрайник за Presta и Schrader вентили и високо максимално налягане от 8 bar/120 psi.

Помпа за амортисьори

Познати още като shock pumps, помпите за амортисьори са необходими в случай, че разполагате с планински велосипед с въздушна амортисьорна вилка/ шок. Този тип помпи се характеризират с малък обем и Високо налягане.

Ако се занимавате с планинско колоездене, обърнете внимание на помпите за амортисьори COX Light HP и COX X3M, подходящи за амортисьорни вилки и задни амортисьори с въздушна пружина. Забележителното при тях е максималното налягане, което достигат; COX Light HP достига 21 bar/300 psi, а COX X3M – 41 bar/600psi! Налягане необходимо при някой нови модели задни амортисьори.

CO2 помпи

За мигновени резултати в напомпването на гуми можете да използвате патрон с компресиран въглероден диоксид. Недостатъкът е еднократната употреба на патроните, но COX Components предоставят за Вас и хибридни версии, които функционират като 2 в 1: CO2 помпа и ръчна помпа.

Мини помпа COX Dual Race е именно такъв тип хибриден компонент с иновативен дизайн, комбиниращ помпане на гуми от едната страна и СО2 патрон – от другата.

CO2 патрон с адаптор COX Fast Pump Head е стандартен патрон с удобен и компактен размер и с накрайник, съвместим с 16g патрони на резба. Разполага още и с неопренов калъф, който предпазвапръстите от замръзване при контакт с патрона.

След като разполагате с тази информация, вече лесно можете да прецените към какъв тип помпа да се насочите. Няколко неща, за които винаги трябва да следите са: налягането, обемът, наличието на точен манометър и съвместимостта на накрайниците с различните видове вентили.

Назад към всички новини