Как да изберем мултифункционален инструмент?

06.06.2019

Мултифункционалните инструменти (за по-кратко мулти-инструмент или мулти-тул) са познати на българските колоездачи още от времето на Балканчетата, Школниците и Украйните, макар че тогава повечето елементи, които трябваше да се затягат, нямаха нищо общо с тези на съвременните велосипеди, респективно и инструментите изглеждаха по-различно.

Идеята обаче е една и съща – вместо да носите няколко различни инструмента, които тежат и заемат повече място, носите само един компактен, надежден и добре организиран мулти-инструмент. Без съмнение това е един от задължителните аксесоари за всеки колоездач – дори и за състезателите, които карат с минимален „багаж“. В тази статия ще ви дадем съвети как да подберете подходящия за вас мулти-тул.

От гледна точка на функциите, които включват, можем да разделим мулти-инструментите в няколко групи:

Базовите и/или супер компактни и леки модели обикновено осигуряват само най-необходимите инструменти – шестограми от 2 до 8 мм, Torx T25 и отвертки.  Ако включват и ключ за верига или някоя друга допълнителна функция, това е много добре. Пример за такива продукти са Cox Multi Tool 10 Function и Cox Handy 12/CO2 Multitool.

След тях идват мулти-инструментите, които образуват нещо като златна среда. Те задължително включват ключ за верига, обикновено и ключ за спици, може би също още един размер Torx или малък гаечен ключ (10 мм). Такива са Crank Brothers M19, Cox Multi Tool 19 Function и Cox Handy 19 Multitool.

Най-богатите като финкционалност инструменти, какъвто е Pocket Tool Large на Sigma Sport, добавят към всичко това и щанги за гуми, нож (който е изключително полезен в най-различни ситуации), 1-2 гаечни ключа и още 1-2 функции.

От гледна точка на конструкция и дизайн повечето мулти-инструменти следват класическия модел на швейцарското ножче, т.е. имат здрава и лека рамка, от която изскачат (чрез завъртане около ос) различните инструменти. На подобен принцип са и някои мулти-тулове, състоящи се от две половинки, които се съединяват (за транспортиране) и се разделят при ползване. В стремежа си да предложат повече удобство или по-оригинален дизайн, някои производители прилагат и напълно различен подход, както е при Y15 на Crank Brothers.

С какво да се съобразявате, когато избирате мулти-инструмент?

На първо място – с вашия велосипед. Важно е да познавате байка си и да знаете кои са най-често срещаните болтове по него. Например, ако болтът, който придържа накладките, е с глава за Torx T10, добре е да имате такъв елемент в мулти-инструмента си. Изобщо, колкото по-голяма част от поддръжката на вашия велосипед покрива един мулти-тул, толкова по-добре.

Разбира се, трябва да можете и да си служите с него. Ако не знаете как да съедините скъсана верига или как да центровате колелото чрез спиците в полеви условия, инструмент с такива функции вероятно би бил излишен товар.

Освен да има определени инструменти, един мулти-тул трябва и да е удобен за ползване. Подберете дизайн и конструкция, които съответстват на вашите предпочитания. Хванете инструмента в ръка, пробвайте на някой велосипед (най-добре на своя!) дали достигате лесно важните болтчета, проверете дали се събира в чантичката под седалката, в джоба на раницата или на панталона ви.

Размерите и броя на функциите често са свързани и с теглото. В общия случай повече функции водят до по-голям размер и по-високо тегло. Цената също зависи от възможностите на продукта, а също и от качеството на изработка и материалите. Тъй като мулти-инструментът е нещо, което човек не купува всеки ден, струва си да отделите малко по-голяма сума, за да си купите продукт от висок клас като Crank Brothers F15, който се отличава със стилен дизайн, отлична функционалност и компактни размери. 

Най-добре е да съобразите мулти-инструмента с вашите обичайни карания. Очевидно е, че ако карате предимно в града на кратки разстояния, няма да имате нужда от същия „арсенал“, както ако всеки уикенд се отправяте на двудневни карания из пущинаците. Важно е винаги да отчитате, че мулти-инструментът, дори да е най-богатият откъм функции, е просто един удобен помощник , но не може да замести изцяло пълноразмерните самостоятелни инструменти, нито пък някои специфични пособия. Затова, когато тръгвате на почивка, на многодневно състезание или каране, е важно да носите и някои допълнителни неща за непредвидени ситуации.

Назад към всички новини