Как да изберем детско столче за велосипед

20.07.2017

Снимка: bellelli.com

Детски столчета за велосипеди

Повечето детски столчета за велосипед са подходящи за деца на възраст от 9 месеца до 4 години. Долната граница зависи от способността на вашето дете да седи стабилно без помощ от ваша страна. Някои столчета подпомагат децата и могат да бъдат подходящи за деца на възраст от 6 месеца, с тях детето може да седи подпряно. Тези столчета са удобни, защото позволяват на детето да се унесе в сън, без да се свлича напред и настрани.

Горната граница е ограничена от теглото, а не от възрастта. Седалките обикновено са пригодени за пътници до 20 килограма. Дори, ако едно столче изглежда достатъчно здраво, за да издържи повече килограми, не е добра идея да се надвишава лимитът му. Въпросът не е в това, че е възможно да се счупи, ами управлението на велосипеда става много по-трудно с тежки пътници, осодено когато столът е монтиран отзад.

Колко деца можем да превозваме ?

Възможно е да се ползват столчета отпред и отзад едновременно на един велосипед, но този вариант е подходящ само, ако живеете в страна, която е много равна. В противен случай велосипеда става много тежък, тромав и труден за уравление. Детското ремарке е чудесно решение за две деца. Ако имате нужда само от едно детско място, безпорни предимства от гледна точка на управление на велосипеда и безопасност има столчето със задно монтиране.

Задни столчета

Задните столчета (Bellelli) се предлагат в три основни проекта – конзолно от тръбата към седалката, фиксиран към задния багажен носител и фиксиран директно върху тръбата на седалката и за седалката. Тези, които се закопчават към рамката (или към багажник, прикован за рамката), са по-стабилни и здрави, но не могат да бъдат закрепени към велосипеди със задно окачване.

Компанията Bellelli е създала Hi-Viz система (High Visibility seats) за висока видимост, която изтегрира в задните столчета за велосипед. Седалките с висока видимост повишават безопасността както през деня, така и през нощта. Техният жълт цвят от варовик ги прави по-видими от всички останали седалки в пастелни цветове на пазара. Флуоресцентният пигмент е особено видим, когато се осветява с крушки с нажежаема жичка, като тези, използвани при фаровете на автомобилите, и повишава безопасността при слънцето.

Снимка: bellelli.com

Детско задно столче за велосипед Bellelli Summer Standart

Столчето Bellelli Summer Standart е чусесен начин детето ви да бъде с вас, когато карате велосипеда си. Изработено от лека, нетоксична, лесно почистваща се пластмаса и има мека възглавничка, която може да се пере. Столчето е с висока облегалка за по-добра защита на вашето дете и удобна за родителите закопчалка. Този модел задно столче има регулируеми предпазители за краката, които не позволяват осъществяването на контакт с колелото на велосипеда и интегриран слот за каска. Също така столчето е с Hi-Viz система (High Visibility seats) за висока видимост. Максималното натоварване е  22 кг. Предназначено за деца до 7 годишна възраст.

Детско задно столче за велосипед Bellelli Tiger Relax

Едно от най-добре оборудваните детски столчета на пазара, Bellelli Tiger Relax притежава редица функционалности, с които изпреварва конкурентите си. Катарамата е сигурна и удобна за родителите с 2 позиции за дълбочина в центъра. Столчето може да се откопчава и закопчава с една ръка за улеснение на родителите. С накланяща се седалка с регулируема височина на облегалкката, регулиращ се на дължина, височина и дълбочина, 5 точков колан и регулируеми опори за краката, Tiger Relax е комфортен, стилен и безопасен.  Не на последно място цветът на столчето е жълт с Hi-Viz система (High Visibility seats) за висока видимост. Наличието на огромното количество отразяващи материали и елементи по столчето го прави видимо и през деня и през нощта.

Детско задно столче за велосипед Bellelli B1 Clamp

Задното столче Bellelli B1 Clamp разполага с комфортни обезопасителни ремъци, които могат да се регулират. Столчето има колан, който лесно се стяга и разхлабя само с една ръка, широки предпазители за краката, които не позволяват осъществяването на контакт с колелото на велосипеда, множество отвори за по-голям комфорт и вентилация и се монтира чрез скоба закрепваща се на багажника на колелото. Височината на поставките за краката е също регулируема. Столчето е идеално за деца до 22кг.


Предни столчета

Bellelli предлагат и предни столчета за велосипед. Обикновено предните седалки се закачат за горната тръба, със бар, които се закопчава отгоре или скоба за главата на тръбата. Някои от тях са с моделирани пластмасови седалки, като по-малки версии на задни седалки, докато други са направени за по-големи деца, които могат да седят изправени сами. Те представляат просто малки седалки и степенки за краката, закрепени към колелото.

Детско предно столче за велосипед Bellelli Tatoo

Bellelli Tatoo е предно детско столче за велосипед от здрава, нечуплива пластмаса. Изработено е от лека, нетоксична, лесно почистваща се пластмаса с 3-точков регулируем обезопасителен ремък и отвори за по-голям комфорт и вентилация. Столчето има и висока облегалка за по-добра защита на вашето дете както и регулируеми предпазители за краката, които не позволяват осъществяването на контакт с колелото на велосипеда.

 

Детско предно столче за велосипед Bellelli Rabbit

Предното столче за велосипед Bellelli Rabbit е подходящо за деца до 15 кг. Столчето има колан, който лесно се стяга и разхлабя само с една ръка и обезопасителни ремъци, които могат да се регулират. Височината на поставките за краката е също регулируема. Има широки предпазители за краката, които не позволяват осъществяването на контакт с колелото на велосипеда и множество отвори за по-голям комфорт и вентилация. Монтира се чрез стандартната фиксираща система на Bellelli - за рамката.

Колоездене с детско столче

Дори, ако сте свикнали да карате със заден кош, имате нужда да свикнете с усещането за колоездене с детски стол. Кошовете натоварват мостовете, а детското столче натоварва задният мост – точно където велосипеда се дестабилизира. Преди да качите детето си на велосипеда, опитайте да го подкарате с тежест на седалката – например товар с 10-15 кг. Това ще ви даде ясна представа колко различно ще усещате велосипеда си с още един пасажер. Не се изкушавайте да карате велосипеда на стръмни пътища. Колелото ще е много по-балансирано с вашата тежест на седалката, така че просто сменете предавката. Ако и това не проработи,най-безопасно е да слезете и да бутате. По склонове е наистина много лесно да стане инцидент, затова внимавайте.

Може да стабилизирате баланса на велосипеда, ако ползвате кош в предната му част, където може да носите пазарските си чанти. Допълнителното тегло ще държи кормилото и предната гума стабилни на пътя.

Безопасност

Крака в спиците е най-честата причина за хоспитализация на деца, когато става дума за детски столчета. Степенките за крака не са достатъчни - крачето може да се изхлузи, а детето да забрави за степенката и да го остави да виси. От съществено значение е всяка седалка да има сигурни колани за краката. Отстранете всички елементи, които биха могли да достигнат спиците – шалове, шапки, дълги връзки на обувки. Изключително важно е и детето да носи детска каска, когато се вози на велосипед, дори и да е в столче. В някои страни това е задължително по закон. Дори ако не се изисква законно, каската все още е основна за вашата защита и вашето дете. Светлоотразителнта жилетка или блуза с отразителни елементи също е от значение, за да се виждате по-лесно от другите участници в движението.

Снимка: bellelli.com

Всички аксесоари за безобастност и детски столчета може да разгледате в магазините на DragZone и онлайн на dragzone.bg.

 

Назад към всички новини