Как да изберем детско столче за велосипед

13.06.2017

Детски столчета за велосипеди

Повечето детски столчета за велосипед са подходящи за деца на възраст от 9 месеца до 4 години. Долната граница зависи от способността на вашето дете да седи стабилно без помощ от ваша страна. Някои столчета подпомагат децата и могат да бъдат подходящи за деца на възраст от 6 месеца, с тях детето може да седи подпряно. Тези столчета са удобни, защото позволяват на детето да се унесе в сън, без да се свлича напред и настрани.

Горната граница е ограничена от теглото, а не от възрастта. Седалките обикновено са пригодени за пътници до 20 килограма. Дори, ако едно столче изглежда достатъчно здраво, за да издържи повече килограми, не е добра идея да се надвишава лимитът му. Въпросът не е в това, че е възможно да се счупи, ами управлението на велосипеда става много по-трудно с тежки пътници, осодено когато столът е монтиран отзад.

Колко деца можем да превозваме ?

Възможно е да се ползват столчета отпред и отзад едновременно на един велосипед, но този вариант е подходящ само, ако живеете в страна, която е много равна. В противен случай велосипеда става много тежък, тромав и труден за уравление. Детското ремарке е чудесно решение за две деца. Ако имате нужда само от едно детско място, безпорни предимства от гледна точка на управление на велосипеда и безопасност има столчето със задно монтиране.

Задни столчета

Задните столчета (Bellelli) се предлагат в три основни проекта – конзолно от тръбата към седалката, фиксиран към задния багажен носител и фиксиран директно върху тръбата на седалката и за седалката. Тези, които се закопчават към рамката (или към багажник, прикован за рамката), са по-стабилни и здрави, но не могат да бъдат закрепени към велосипеди със задно окачване.

Конзолни столчета

Конзолните столчета се прикрепят чрез голяма пластмасова скоба с два отвора към тръбата на седалката. Към нея е захваната сдвоена планка, която придържа седалката и пружинира като по този начин добавя някаква степен на окачване. Този вариант не е подходящ при по-малки деца, защото е възможно планката  да не се огъва достатъчно и детето да бъде с леко наклонена напред позиция. От друга страна, при по-големи деца има опасност планката да се огъва повече от необходимото и детето да бъде наведено към задната гума или калника.

Както за всяко друго нещо, което купувате и тук важи правилото – колкото повече пари сте склонни да дадете – толкова по-здраво ще бъде столчето за детето ви. Hamax Sleepy и Hamax Siesta са само някои от по-добрите примери. Те имат прилична скоба и седалката може да бъде свалена.

Столчета, които се фиксират на задния багажен носител

The Copilot Limo е най-добрият подобен дизайн и само за няколко години се преврна в образец в изработването на детски столчета. Сглобява се чрез плъзгане и закопчаване върху горната част на багажника, с безопасна каишка около колчето или тръбата на рамката за още повече сигурност. А когато столчето е свалено, багажникът може да се ползва за носене на чанта или кош.

Limo е моделът, който прелага по-приятно прекарване за децата на велосипеда. Чрез него те могат да си подремват. Коланът за безопасност е с допълнo поддвижен бар, точно както коланите за безопастност на влакчетата в увеселителен парк. Нещо повече – можете да въртите този бар на гърба на седалката и да го превърнете в бебешко столче, когато не въртите педалите – така, няма да има нужда да будите своят малчуган, когато пътуването прикючи.

Столчета, които се фиксират директно върху облегалката и тръбата на седалката

Тези столчета имат дълги крачета, които се стягат с болтове към седалката, често използват система за бързо освобождаване или скоба, която влиза в тръбата на седалката (колчето), за да бъдат предотвратени ненужни движения. The Bobike Maxi  е добър модел – добре направен, с максимален товар до 25 кг. Това трябва да е достатъчко за 6 годишно дете и е добро решение, ако приемем че все още успявате да управлявате велосипеда с подобен товар.

Повечето размери най-добре пасват на средни или големи по размер велосипеди с конвенционална горна тръба. Малките рамки и велосипедите без горна тръба на рамката могат да причинят затруднения при столчета, затова се монтират със скоба към тръбата на седалката.

Отворена рамка – това са рамки без горна тръба – тази рамка може да се огъва и велосипеда може да се придвижва трудно, когато карате с по-тежко дете на задната седалка, тъй като структурата не е достатъчно твърда. Гледайте за по-дебели тръби на рамката и/или укрепващи тръби, ако искате да монтирате дестки стол на такъв вид велосипед.

Предни столчета

Bellelli предлагат предни столчета за велосипед. Обикновено предните седалки се закачат за горната тръба, със бар, които се закопчава отгоре или скоба за главата на тръбата. Някои от тях са с моделирани пластмасови седалки, като по-малки версии на задни седалки, докато други са направени за по-големи деца, които могат да седят изправени сами. Те представляат просто малки седалки и степенки за краката, закрепени към колелото.

Колоездене със детско столче

Дори, ако сте свикнали да карате със заден кош, имате нужда да свикнете с усещането за колоездене с детски стол. Кошовете натоварват мостовете, а детското столче натоварва задният мост – точно където велосипеда се дестабилизира. Преди да качите детето си на велосипеда, опитайте да го подкарате с тежест на седалката – например чувал с 7-10 кг картофи. Това ще ви даде ясна представа колко различно ще усещате велосипеда си с още един пасажер. Не се изкушавайте да карате велосипеда на сръмни пътища. Колелото ще е много по-балансирано с вашата тежест на седалката, така че просто сменете предавката. Ако и това не проработи,най-безопасно е да слезете и да бутате. По склонове е наистина много лесно да стане инцидент, затова внимавайте.

Може да стабилизирате баланса на велосипеда, ако ползвате кош в предната му част, където може да носите пазарските си чанти. Допълнителното тегло ще държи кормилото и предната гума стабилни на пътя.

Безопасност

Крака в спиците е най-честата причина за хоспитализация на деца, когато става дума за детски столчета. Степенките за крака не са достатъчни - крачето може да се изхлузи, а детето да забрави за степенката и да го остави да виси. От съществено значение е всяка седалка да има сигурни колани за краката. Отстранете всички елементи, които биха могли да достигнат спиците – шалове, шапки, дълги връзки на обувки. Местата в детските ремаркета не винаги се забелязват, така че помислете за стикер „дете на борда“ или за LED светлина на детската седалка.

Назад към всички новини