27.5" или 29": Кой планински велосипед е подходящ за мен?

13.11.2017

В продължение на години, размерът на гумите не беше нещо, което повечето планински колоездачи разглеждаха и обмислиха, когато си избираха велосипед. Това е така, защото всички планински велосипеди бяха със стандартни гуми от 26 инча. След това дойдоха и другите два размера на гумите. Първи на сцената бяха 29 инча гуми, следвани по-късно от 27,5 инча (известни също като 650b). 

Правилният размер за Вас до голяма степен зависи от това, което искате да получите от планинския велосипед и вида на терена, на който искате да карате.

Сравнение на планинските велосипеди 27.5"vs. 29":

27.5"

29"

Ускорение

По-бързо

По-ефективно

Сцепление

Добре

По-добре

Ъгъл

Добре

По-добре

Тегло

По -лек

По-тежък

Маневреност

По-добре

Добре

Подходящ за

По-ниски колоездачи

По-високи колоездачи

Най-добрият начин да научите разликите между велосипеди 27.5" и 29"е да ги усетите за себе си.  Вземете всеки от тях за тестово каране и покарайте, за да усетите разликите.

1. Ускорение

27,5 имат по-бързо ускорение, а 29-те са по-ефективни при поддържане на по-висока скорост.

По-малките гуми се ускоряват по-бързо от по-големите гуми. Това се дължи най-вече на мястото, където се разпределя теглото. По-големите гуми поставят тежестта на спиците, гумите, тръбите и каплите, по-навътре от центъра на колелото, което води до по-голяма ротационна маса и по-бавно ускорение. Когато намалите ротационната маса на търкалящ се обект, той ще се върти по-бързо и по-лесно.

27.5 ": По-бързото ускорение често се възприема като едно от най-големите предимства на 27,5-инчовото колело в сравнение с 29-инчовото колело. 

29": Колела, които ускоряват по-бавно отнемат по-дълго време от удоволствието да стигнете до високата скорост. Въпреки това, след като 29" велосипеди достигнат максимална скорост, те всъщност са по-ефективни при поддържането на тази скорост, отколкото по-малките– 27,5" велосипеди, тъй като те изискват по-малко усилия, за да запазят инерцията си. Друг недостатък е, че е необходимо да намалите скоростта по-рано преди влизане в завоя в сравнение с 27,5.

2. Сцепление

Поради по - голямата им повърхност  29" гуми имат по - добро сцепление.

27,5": Тези гуми осигуряват много добрo сцепление и са подходящи за повечето цели и пътеки. Други съображения, като например ускорение  или тежест, в крайна сметка могат да бъдат по-важни фактори при избора на размер на колелото.

29": Тези гуми, с по-голям контакт (9 см), може да бъдат най-добрият избор, ако ще карате по планински пътеки с хлъзгави препятствия..

3. Ъгъл

29" преодоляват препятствия по-лесно.

По-малкият ъгъл е по-добър, защото колелото може да се преобърне по-лесно върху даден обект.

27.5" не преодоляват препятствия толкова лесно колкото 29-те.

Помислете къде ще карате: ако ще карате по гладки пътеки, гумите от 27,5 инча ще ви обслужват добре. При препятствия, които ще срещнете по пътя по-добре да си вземете 29".  Много колоездачи се чувстват по-уверени с по-големи гуми.

4. Тегло

27.5" са по - леки. Велосипедите с гуми от 29 инча могат да тежат около 2 кг. повече от велосипеди с гуми от 27,5 инча. Теглото на Вашия велосипед е важно, в зависимост от вида на карането Ви.

Ако сте любител колоездач: Разликата в теглото между гумите от 27.5 инча и гумите от 29 инча може да не е най-голямото ви притеснение. Може да се интересувате повече от сцеплението и ъгъла.

Ако сте професионален колоездач (cross-country): Вероятно ще търсите начини за намаляване на теглото. Ако отидете на състезание с колело с по- малък диаметър гуми ще намалите теглото на велосипеда, но това не е единственият начин. Можете също така да погледнете и материала на рамката Ви, кормилото, седалката или гумите.

Използването на безкамерни гуми е друг чудесен начин за намаляване на теглото. Безкамерните гуми не винаги намаляват теглото на велосипеда, но подобряват осезаемо сцеплението на гумата с терена при еднакво налягане и намаляват риска от спукване на гума.  

5. Маневреност

Велосипедите с 27,5 инча са по-маневрени. 

Велосипед с 29 инча е по - гъвкав поради удължението на рамката, която се предлага с по - големия размер за този тип колело. С такава рамка велосипедът завива по-лесно в тесни завои.

Ако редовно карате по тесни и малки пътеки, може да предпочетете усещането за велосипед с 27,5 инча. Гумите с диаметър 27,5 инча запазват много от усещането за оригиналния размер от 26 инча, както и запазват много от предимствата, които идват с по-голямото колело.

Велосипедите с 29 инча преодоляват по-лесно препятствията,  тъй като можете да минавате през препятствията като корените, камъните или други предмети, вместо да се опитвате бързо да ги маневрирате.

6. Подходящ за

29 инча често са по-подходящи за по-високи колоездачи. 

По-големите 29 инчови гуми засягат общата геометрия на велосипедната рамка по-драстично от гумата от 27,5 инча. Това може да затрудни по-ниските колоездачи да намерят 29 инчов велосипед, който се вписва добре с тяхната височина. Изпробвайте и двата размера, ако можете, за да прецените най-добре.

По-високите колоездачи могат да предпочетат усещането за 29 инчов велосипед. Въпреки това, велосипед с 27,5 инча също може да е подходящ за високи колоездачи, затова решете кой са приоритетите Ви - ускорението, теглителната сила и/или ъгъла.

 

Назад към всички новини